De ce Stretching?

De ce stretching? Stretching-ul este o formă de exercițiu fizic în care un mușchi sau un tendon (sau un grup muscular) specific este flexat sau întins în mod deliberat pentru a îmbunătăți elasticitatea simțită a mușchilor și pentru a obține un tonus muscular confortabil.

Rezultatul este un sentiment de control sporit al mușchilor, flexibilitate și domeniu de mișcare.
Stretching-ul este, de asemenea, utilizat terapeutic pentru a atenua crampe.

Creșterea flexibilității prin întindere ( stretching ) este unul dintre principiile de bază ale aptitudinii fizice. Este normal ca sportivii să se întindă înainte (pentru încălzire) și după exerciții fizice în încercarea de a reduce riscul de vătămare și de a crește performanța , deși aceste practici nu se bazează întotdeauna pe dovezi științifice de eficacitate.

Stretchingul poate fi periculoas atunci când este efectuat incorect. Există numeroase tehnici de întindere în general, dar în funcție de grupul muscular care se întinde, unele tehnici pot fi ineficiente sau în detrimentul lor, chiar până la punctul de a provoca hipermobilitate, instabilitate sau deteriorare permanentă a tendoanelor, ligamentelor.

Încălziți-vă mai întâi muschii, cu câteva minute de mișcări dinamice – mișcări repetitive, cum ar fi marșul în loc sau cercurile brațelor.

Va las mai jos cateva exemple de stretching!!!

  1.  Stretching pentru solduri si picioare: stai pe podea, cu piciorul drept intins in fata si piciorul stang indoit peste cel drept, sprijinindu-se in talpa pe podea, paralel cu genunchiul drept. Trage genunchiul stang spre umarul opus si mentine pozitia 10-20 de secunde. Repeta miscarea si pentru piciorul drept.
  2. Stretching pentru coapse: stai in picioare la o distanta mica de un perete si propteste-ti palma stanga pe acesta. Tinand spatele drept, apuca varful piciorului stang cu mana dreapta si trage  usor de el spre posterior. Mentine pozitia 10-20 de secunde, apoi repeta exercitiul pentru celalalt picior.
  3. Stretching pentru spate, umeri si mijloc: stai in picioare, tinand genunchii foarte usor indoiti, mainile dreasupra capului. Tine cu mana dreapta cotul stang si trage usor de el in jos, timp in care iti indoi trunchiul in partea dreapta. Ramai in aceasta pozitie 10-15 secunde, apoi repeta msicarea si pe cealalta parte a corpului.
  4. stretching pentru partea din spate a piciorului si partea de jos a spatelui: stai pe podea cu picioarele intinse. Indoaie genunchiul stang in lateral si propteste-ti talpa stanga de pulpa dreapta. Inclina-ti trunchiul in jos, tinand palmele in dreapta si in stanga gambei drepte. Mentine aceasta pozitie 10-20 de secunde, apoi repeta miscarea pentru celalalt picior.

 

 

No Comments