Auto masaj miofascial / Trigger Point Release

20150216_130330 copyIndiferent daca facem sau nu sport, exista si momente mai ‘tensionate’ cand anumite parti ale corpului sunt contractate si avem dureri musculare. In astfel de cazuri sedintele de masaj sunt foarte recomandate, insa nu toti ne permitem un maseur personal care sa ne ajute sa rezolvam problema. Totusi exista o alternativa la fel de eficienta si deloc costisitoare: automasajul. Prin automasaj putem sa controlam exact unde si cat de multa presiune trebuie sa aplicam astfel incat sa eliminam tensiunea din corp. Din acest motiv in ultimii ani s-au extins foarte mult exercitiile cu role de spuma, bile si multe alte dispozitive cu ajutorul carora ne putem face un automasaj.

 

Ce sunt punctele de tensiune ( Trigger Points) ?  

Punctele de presiune sunt mici noduli din muschi care se dezvolta atunci cand muschiul este suprasolicitat sau accidentat. Aceste puncte de tensiune pot sa provoace dureri de cap, de maxilar, de mijloc si multe altele. Terapia Trigger Point poate sa va elibereze de durerile asociate cu aceste zone.

Ce este fascia musculara (Myofascia)?

Fascia este un tesut conectiv rezistent care imbraca toti muschii corpului. Fascia este subtire, dar foarte fibroasa si puternica. Oricine a indepartat pielea de pe un piept de pui sau a transat o bucata de carne a putut vedea cum arata fascia, acele “felii” subtiri de tesut dintre piele si muschi. Fascia se formeaza direct sub piele si serveste ca un strat puternic de tesut conectiv intre piele si muschii de dedesubt. 

Fascia are numeroase functii incluzand acoperirea si izolarea muschilor corpului, furnizand astfel suport structural si protectie. Din punct de vedere functional, fascia formeaza niste tunele care in timpul contractiei mentin muschiul in pozitia lui normala, ajutand totodata la alunecarea lui in timpul contractiei.

In unele cazuri, daca muschii sunt suprasolicitati sau sufera anumite traumatisme, fascia va deveni rigida, contractata sau torsionata. Mai multe straturi de fascia pot adera in diverse zone ale corpului, provocand durere si disconfort. Coordonarea musculara va fi afectata in mod negativ, aceste adeziuni impiedicand muschii sa functioneze la capacitate optima. 

Mai departe va voi arata cum puteti sa va faceti auto masaj miofascial cu ajutorul The GRID Trigger Point Therapy.

20150216_130028

 

SOLEUS / GASTROCNEMIUS (Gamba)

Calfs

Pune un picior pe partea de sus a rolei de spuma si cu celalalt picior pus deasupra. Ruleaza de sus in jos pentru a gasi puncte de tensiune. Cand ai gasit un punct de tensiune, opreste-te, ridica fundul si te sprijini doar pe palme pentru a aplica o presiune mai mare asupra acelui punct dureros. Dupa cum vezi in poza, poti sa intorci piciorul astfel incat sa masezi atat in interior cat si in exterior. O alta varianta de a aplica presiune asupra unui punct este cu mana.

Untitled-4

 

 

QUADS (Cvadriceps)

 

quads

 1. Plaseaza rola de spuma deasupra genunchiului. 2. Intinde-te pe rola si ruleaza sus si jos, iar cand gasesti un punct de tensiune opreste-te! 3. Pentru a aplica o presiune mai mare flecteaza piciorul si apasa usor in jos. 4. In momentul in care ai gasit un punct de tensiune, ai varianta in care poti sa indoi celalalt picior pentru a aplica o presiune mai mare.

 

MUSCHIUL ADDUCTOR

 

quads2

Incepe cu rola aproape de genunchi pe partea interioara a coapsei si ruleaza spre zona ta inghinala. Opreste-te la orice punct de tensiune si mentine o presiune constanta asupra acestuia.

IT BAND (Banda ilio-tibiala)

fascia

1. Pune-te pe rola cu partea de sus a piciorului. 2. Stai pe antebrat si cu piciorul de sprijin indoit. Ruleaza de sus in jos si opreste-te la fiecare punct dureros. 3. Daca doresti sa “sapi” mai mult in acel punct dureros, ridica ambele picioare de pe sol. 4. Pentru a aplica mai multa presiune pe acele puncte de tensiune, intoarce-te usor de pe o parte pe alta.

PIRIFORMIS (Piriform)

piriformis

Aseaza-te cu fundul pe rola de spuma, pune un picior peste celalalt si ruleaza usor pentru a cauta punctul dureros. Vei afla cand ai gasit muschiul piriform cand vei simti o durere “placuta”. Opreste atunci cand doare si mentine o presiune constanta asupra acelui punct. Schimba piciorul.

LATS (Marele dorsal)

lats

 1. Pune rola aproape de axila si aseaza-te pe ea. Ruleaza de sus in jos pentru a gasii punctele de tensiune pentru a le declansa. Cand gasesti un punct dureros, opreste-te!  2. Rasuceste-te pe rola pana ajungi cu pieptul spre tavan. In modul asta masam muschiul in toata latimea lui si vom merge cat mai aproape de coloana vertebrala. Opreste-te asupra unui punct dureros.

 

BACK / TRAPEZIUS (Spate / Trapez)

 

back

1. Aseaza-te pe rola de spuma la baza coloanei vertebrale. 2. Ruleaza pana ajungi cu rola la mijlocul spatelui. Opreste-te la fiecare punct de tensiune. 3. Cand rola ajunge la muschiul trapez, ridica bazinul si aplica o presiune tinand bratele in sus. 4. Atunci cand gasesti un punct dureros, optional pot sa duci usor o mana in prelungirea capului si una catre picioare.

 

BICEPS

 

biceps

Aseaza-te pe burta cu bicepsul pe rola de spuma. Ruleaza pe toata distanta muschiului pana gasesti un punct de tensiune (trigger point). In momentul gasirii acelui trigger point, mentine si aplica o presiune asupra lui si rasuceste bratul pana ajungi cu palma spre tavan si inapoi cu palma spre sol. Repeta de cateva ori acest ciclu si apoi schimba bratul.

Trigger Point Release Therapy este foarte eficienta si este folosita atat de sportivii de performanta pentru o recuperare mai buna, cat si din ce in ce mai multi oameni normali, pentru a scapa de anumite dureri musculare.

Iti recomand sa folosesti aceasta terapie la sfarsitul fiecarui antrenament sau cat de des poti.

Presupun ca te intrebi de unde poti cumpara si cat costa acest “instrument” care face minuni.

Pentru detalii intra AICI.

 

No Comments